Szarpana czy może po bawarsku? Wszystko zależy od gustu, smaku i podejścia do tej konkretnej potrawy, której święto trwa w winnym grodzie. Festiwal golonki w zielonogórskiej restauracji Bachus potrwa do 30 października.

Festiwal golonki to kulinarna tradycja zapoczątkowana w nieistniejącym już hotelu Polan. To właśnie w hotelowej restauracji przyrządzano golonkę na różne sposoby przez jeden tydzień w roku.

Teraz smakosze golonki mogą zaglądnąć do Bachusa. Czeka tam na nich między innymi golonka po bawarsku, czyli duszona w ciemnym piwie. Nie zabraknie też oczywiście tradycyjnej golonki gotowanej w bulionie warzywnym. W menu znajdziemy również golonkę pieczoną podawaną z zasmażaną kapustą.

To oczywiście nie wszystko, bo spragnieni innych kulinarnych wrażeń mogą skusić się na przykład na sałatkę z golonką albo golonkę szarpaną podawaną z grillowaną bułą. Nic tylko jeść. Smacznego!