Wodociągi w Zielonej Górze ujawniają nielegalne odprowadzanie ścieków przemysłowych do naszej kanalizacji.

Restauracje, zakłady przetwórstwa spożywczego, hotele, bary szybkiej obsługi mają obowiązek stosowania separatorów tłuszczu. Niestety zdarza się, że przedsiębiorcy zapominają o tym lub celowo mają zawartą umowę z Zielonogórskimi Wodociągami i Kanalizacją jedynie na ścieki bytowe.

– Likwidujemy ukryte zrzuty ścieków przemysłowych – informuje Monika Turzańska, z biura prasowego ZWiK. – Skutkiem będzie zablokowanie odpływu z danego przyłącza z powodu nielegalnego odprowadzania ścieków przemysłowych do naszej sieci.

 Olej może zapchać kanalizację!

Zakaz wylewania oleju do kanalizacji sanitarnej to nie fanaberia. W niższych temperaturach olej tężeje i może ją zapchać. Tłuszcz wylany do kanalizacji na swojej drodze może spotkać inne zapychające odpady np. chusteczki nawilżające. W takiej sytuacji tworzą się tzw. góry tłuszczowe. W 2013 r. w Londynie 15-tonowe monstrum zatkało rury, wiele toalet w sąsiedztwie wylało.

Co zrobić ze zużytym olejem spożywczym np. po smażeniu frytek lub pączków? Wystarczy przelać go do słoika lub butelki i wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane (resztkowe) w kolorze czarnym lub zawieźć do punktu selektywnej zbiórki odpadów (PSZOK). Właściciele restauracji, piekarni lub innych punktów gastronomicznych zużyty olej mogą oddać do utylizacji wyspecjalizowanej firmie zajmującej się przetwarzaniem tego typu odpadów. Koszt usługi zaczyna się od kilkudziesięciu złotych miesięcznie. Przedsiębiorstwa skupujące fryturę i oleje spożywcze odbierają je od sklepów i restauracji, a następnie przekazują do recyklingu. Zużyty olej roślinny rafinerie wykorzystują do produkcji biopaliw. Olej rzepakowy i kokosowy może zamienić się też w mydło gospodarcze własnej produkcji, w sam raz do prania i sprzątania.

Do sieci kanalizacyjnej nie należy też wrzucać:

* zużytych artykułów higienicznych i opatrunkowych np. chusteczek nawilżanych, ręczników papierowych, pieluch, podpasek i tamponów, prezerwatyw, słomek, patyczków po lodach, patyczków kosmetycznych, wacików, opakowań po igłach, bandaży, plastrów;

* żywności stałej, resztek jedzenia, zepsutego jedzenia, fusów kawy lub herbaty;

* włosów;

* niedopałków papierosów;

* torebek foliowych;

* korków lub nakrętek;

* baterii;

* żwirku z kuwety lub wiórków z klatki gryzonia domowego;

* ziemi z doniczek;

* gazet i tektury;

* zabawek;

* elementów garderoby (pończochy, rajstopy);

* chemikaliów;

* materiałów budowlanych, farb, gruzu, popiołu, kostek brukowych, cegieł etc.

* zużytych olejów silnikowych i rozpuszczalników.