Zielonogórscy architekci przygotowali cztery koncepcje zagospodarowania kąpieliska Ochla. Trwają konsultacje nad kształtem kąpieliska. Można głosować do 10 lipca.

– Poprosiliśmy cztery biura architektoniczne, żeby przygotowały swoje propozycje. Teraz pokazujemy je na deptaku, przed ratuszem, każdy zainteresowany zielonogórzanin może zobaczyć te koncepcje i zagłosować – zachęca Andrzej Bocheński, radny z klubu Zielona Razem. To on, wraz z radnymi Pawłem Wysockim i Grzegorzem Hryniewiczem od wielu miesięcy pilotuje ten projekt. Ich inicjatywa wpisuje się w wieloletnie próby modernizacji całego obiektu. I wieloletnie dyskusje, co z tym terenem zrobić.

– Koniec gadania. Jestem zdeterminowany, żeby to zrobić. Przebudujemy kąpielisko Ochla – zapowiada prezydent Janusz Kubicki. – To wstyd, że w 140-tysięcznym mieście nie ma porządnego kąpieliska. Zakładam, że inwestycja kosztować będzie co najmniej 30 mln zł. Po konsultacjach zaraz przystępujemy do prac projektowych. Chciałbym, jeżeli wszystko dobrze pójdzie, żeby na przełomie roku ogłosić przetarg na wykonanie inwestycji. Powinna być gotowa w 2022 r. Chciałbym, żeby za dwa lata zielonogórzanie kąpali się już na nowej Ochli.

JAK GŁOSOWAĆ?

  1. Można głosować na jedną koncepcję rewitalizacji zalewu i na sześć szczegółowych elementów zagospodarowania (spośród 24 wybranych propozycji).
  2. Plebiscyt trwa od 19 czerwca do 10 lipca 2020 r.
  3. Są dwie możliwości głosowania:
  4. a) bezpośrednio przy wystawie ustawionej na deptaku, w pobliżu ratusza; tutaj ustawiona jest urna, przy której znajdują się karty do głosowania.
  5. b) internetowo, poprzez stronę www.ochla2022.pl

 

KONCEPCJA NR 2
Paweł Wyczałkowski,
Biuro Usług Projektowo-Wykonawczych ARCHPEAK:

– Spełniliśmy postulat mieszkańców, by zachować jak najwięcej zieleni. Planujemy nowe nasadzenia. Natomiast postanowiliśmy zmienić kształt niecki basenu głównego. W tej chwili jest on w kształcie prostokąta. W naszej koncepcji nabiera kształtu owalnego. To wydłuża linię brzegową i umożliwia stworzenie dłuższej linii plaży. W dużej części piaszczystej, ale również trawiastej, która będzie się ciągnąć wokół całego basenu. Żeby to było możliwe, proponujemy likwidację większości istniejących skarp i schodów oraz wypłaszczenie terenu. Dzięki temu goście kąpieliska będą mieli wygodniejszy, bardziej przyjazny dostęp do wody. To nie odbędzie się kosztem drzew, które rosną trochę dalej.

Chcemy wyznaczyć strefy dla dzieci, dorosłych i rekreacyjną. Na przykład staw najbliżej drogi przeznaczony będzie dla wędkarzy. Żeby wygodnie wypoczywać, ustawimy leżaki i hamaki umieszczone pod przeciwsłonecznymi żaglami. Powiększyliśmy parking (tu konieczna będzie wycinka drzew) i zaplanowaliśmy zatoki dla autobusów. Na terenie ośrodka staną rzeźby. To nie będzie obszar przeznaczony tylko na kąpiel. Stąd również miejsca na gastronomię umieszczoną w lekkich, szkieletowych konstrukcjach. Restauracja będzie mogła funkcjonować przez cały rok. To może być dobre miejsce na spotkania i wesela.

Dzisiaj basen zasilany jest wodą z potoku Pustelnik. Tak będzie nadal. Jednak nie chcemy, żeby woda z głównego basenu przelewała się do kolejnego stawu. Ominie go, bo w tym miejscu zaplanowaliśmy zbudowanie brodzika i basenu dla dzieci. Będą miały osobne zasilanie z przefiltrowaną, czystą wodą.

 

KONCEPCJA NR 4
Paweł Gołębiowski, 
Pracownia Architektoniczna Propago:

– Podzieliśmy teren na dwie strefy: darmową i płatną. W pierwszej, w okolicach wejścia, znajdzie się miejsce na gastronomię, miejsca do rozrywki i odpoczynku. W ten sposób chcemy ludzi zachęcić do tego, by tutaj przyszli. Kąpielisko jest znane, ale wielu osób dawno już tutaj nie było. Po przebudowie będą mogli skorzystać z darmowej strefy i zachęceni wejść do płatnej części skupionej wokół kąpielisk.

Zachowana jest zieleń. W największym basenie nie planujemy zmian kształtu niecki. Jej dno musi zostać wymienione – trzeba usunąć płyty, którymi jest wyłożona. To okazja, by część dna wyłożyć specjalnymi matami podgrzewającymi wodę. Można do tego wykorzystać energię słoneczną. Wystarczy podnieść temperaturę o kilka stopni i zaraz kąpiel będzie bardziej przyjemna.

Teren kąpieliska jest dobrze zorganizowany i funkcjonalny. Na przykład plaża jest w odpowiednim miejscu. Dlatego nie zakładaliśmy wielkich zmian. Całość trzeba jednak gruntownie odnowić. Na pewno rozbudować trzeba część dla dzieci, stąd brodzik dla maluchów i osobny basen z atrakcjami dla większych dzieci. Przy nim miejsca do odpoczynku dla rodziców, którzy przyszli tutaj ze swoimi pociechami w różnym wieku.

Główny basen zachowuje swój kształt. Ponieważ po jego zachodniej stronie umieściliśmy budynek gastronomiczny z tarasem widokowym, na jego wysokości zaprojektowaliśmy mostek łączący dwa brzegi. Na jego środku znajdzie się plac widokowy. Mostek dzieli basen na dwie części. Ta przed nim, od strony plaży będzie przeznaczona dla zabaw w wodzie, dmuchawców itp. Druga część, za mostkiem, będzie przeznaczona dla ludzi, którzy chcą spokojnie popływać.

ŁZ