Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze-Ochli jak co roku zaprasza na imprezę „U progu jesieni”.  Poznamy między innymi tradycyjne prace gospodarskie przy obróbce lnu i tłoczeniu winogron. Podajemy program wydarzenia, które odbędzie się w niedzielę (20.09) w godz. 12.00-16.00.

 W programie:

*12.00 – korowód sprzed siedziby muzeum do sceny

*12.15 (scena)
-uroczyste otwarcie imprezy „U PROGU JESIENI”
– prezentacja gości, zaproszonych zespołów artystycznych, winiarzy, rzemieślników i twórców

*12.30 – 13.30 (scena) – występ kapeli “Wióry lecą”

*13.30 – 14.00 (scena) – zabawy, konkursy i animacje dla dzieci

*12.30 – 13.30 (Leśniczówka- budynek administracyjny) – Bukowiński Festiwal Nauki- wykłady, które przybliżą nam tematykę bukowińską, jej historię i kulturę.

*12.20-15.00 (zagroda z Krobielewa) – prezentacje tradycyjnych prac gospodarskich przy obróbce lnu: (międlenie, cierlenie, czesanie, przędzenie)

*13.00 -Winnica w Skansenie (wieża winiarska z Budachowa) – zbiór winogron, tłoczenie winogron, degustacja wyciśniętego soku i poczęstunek po pracy- biesiada

*13.30 – otwarcie wystawy (wieża winiarska z Budachowa I piętro) – Grzegorz Zarugiewicz -kontynuator tradycji winiarskich “Z Podola na Ziemię Lubuską” – Zygmunt Prętkowski -winiarz lubuski z Zielonej Góry, właściciel winnicy “U Michała”

*13.30 – 13.45 (przy wieży winiarskiej z Budachowa) – prelekcja “Winiarskie dobre rady” i prezentacja winnicy “Julia” z Zielonej Góry- Starego Kisielina- Małgorzata i Roman Grad

*14.00 (scena) – ogłoszenie wyników VIII Konkursu “Z winną nutą w tle”.

*14.10 -14.40 (zagroda z Mariankowa) – widowisko „ŁUPACZKA Z TAŃCEM”, czyli żniwa kukurydziane po bukowińsku w wykonaniu bukowińskiego zespołu „WATRA” z Brzeźnicy- tradycyjne prace przy obróbce kukurydzy połączone ze śpiewem i zabawą

* 14.40 (scena) –  koncert kapeli „Watra”

* 15.10 – 16.00 (scena) – koncert zespołu cygańskiego “Vanessa i Zorba” z Zielonej Góry

Ponadto:

* nauka tańców bukowińskich;

* warsztaty tkania na ramkach;

* kiermasz win;

* kiermasz rzemiosła i produktów regionalnych;

* mała gastronomia i dużo dobrej zabawy.

(rk)-WZG