W ramach kampanii BEZPIECZNE WAKACJE Główny Inspektorat Sanitarny przypomina i radzi jak przygotować się na grzybobranie. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów. Grzybobranie to nasz ulubiony sport narodowy, a zatem pamiętajmy o bezpieczeństwie!

 

Materiały Główny Inspektorat Sanitarny
Materiały Główny Inspektorat Sanitarny

Przede wszystkim do grzybobrania należy się odpowiednio przygotować. Weź ze sobą bluzkę lub kurtkę z długim rękawem, spodnie z długimi nogawkami, buty z wyższą cholewką, czapkę bądź kapelusz. Odpowiednie ubranie zabezpiecza nas przed ukąszeniem owadów i żmij.

Zebrane grzyby najlepiej wrzucać do wiklinowego koszyka. Pamiętajcie, że w foliowej torebce grzyby zaparzają się i mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia. Warto też pamiętać o zabraniu ze sobą lub spryskaniu się przed wyjściem środkiem odstraszającym owady, który uchroni nas przed komarami i kleszczami.

      Dekalog grzybiarza

  1. Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
  2. Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
  3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’.
  4. Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
  5. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
  6. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
  7. Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie!
  8. Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
  9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
  10. Nie identyfikuj grzybów próbując ich!

    Materiały Główny Inspektorat Sanitarny
    Materiały Główny Inspektorat Sanitarny

 Nie zaleca się spożywania grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym
  • dzieciom
  • osobom starszym
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego

Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne.

Materiały Państwowa Inspekcja Sanitarna
Materiały Państwowa Inspekcja Sanitarna
(dg)-WZG