Zjedz pysznie i pomóż zielonogórskiej gastronomii. Potrawy tradycyjnie polskie, wyszukane albo pyszne wypieki – na łamach „Łącznika”, 11 grudnia, będzie można wybierać spośród świątecznego menu miejskich restauracji. Zamieszczenie takiego ogłoszenia jest darmowe.

Propozycja bezpłatnych ogłoszeń ze świątecznym menu skierowana jest do właścicieli zielonogórskich lokali gastronomicznych oraz cukierni. Chodzi o miejsca, które ucierpiały w wyniku panującej pandemii. – Sytuacja jest tragiczna. Prowadzimy hotel i restaurację. Zatrudniamy 18 pracowników i przy tej liczbie osób obecne dowozy to jedynie 1/4 naszego obrotu – opowiada Beata Zientarska, właścicielka Retro przy ul. Dworcowej 41. – Niestety, pomoc od rządu jest nieprzemyślana, oferowane dla przedsiębiorców procedury są zbyt skomplikowane i czasochłonne, a to zniechęca. Chcieliśmy, np. poszerzyć swoją ofertę o pizze, by dowozy prowadzić także wieczorami. Staraliśmy się w tym celu o dofinansowanie do zakupu profesjonalnego pieca, ale wniosek został odrzucony z powodu pewnych błędów. Moim zdaniem, forma złożenia wniosków powinna być uproszczona do maksimum, by rzeczywiście pomóc firmom w trudnej sytuacji. Chcemy inwestować, działać, ale bez profesjonalnego wsparcia, nie jesteśmy w stanie długo funkcjonować na obecnych zasadach. Pocieszające jest to, że współpracujemy i uzupełniamy się, zamieniając stanowiska, by każdy miał wypracowane godziny. I z nadzieją patrzymy na przyszły rok.

Dla pani Beaty i jej załogi, mimo bieżących trudności, najważniejsze jest zadowolenie klientów. – Na święta dla naszych klientów szykujemy sprawdzone smakołyki, od pierogów z kapustą i grzybami po karpia. To tradycyjne polskie potrawy, które przypomną nam smak dzieciństwa, do którego zawsze chętnie wracamy – zachęca do składania zamówień restauratorka.

Casa Mia przy al. Wojska Polskiego 90a także zadbała o catering wigilijny. Do wyboru klienci mają znane potrawy – zupę grzybową, barszcz czerwony oraz bardziej wyszukane – polędwiczkę w cieście francuskim faszerowaną szpinakiem, sałatkę ziemniaczaną z wędzonym pstrągiem czy śledzia z suszonymi pomidorami.

Restauracja H2O, która mieści się w Centrum Rekreacyjno-Sportowym, przygotowuje słodkie wypieki. Lokal jest w tej chwili zamknięty, nie ma nawet zamówień na wynos, ale żeby utrzymać miejsca pracy proponuje sprzedaż ciast. Każde z nich zostanie świątecznie ozdobione i zapakowane. – Nasza oferta ciast jest bardzo bogata, od szarlotek, serników, po piernik, marchewkowe, pavlova i tort malinowy w kształcie choinki. Wypieki możemy też upiec na zamiennikach, tak by były bezpieczne dla diabetyków, bezglutenowców – mówi właścicielka lokalu Małgorzata Walencka.

Zainteresowane publikacją ogłoszeń restauracje muszą do 7 grudnia włącznie przesłać swoje ogłoszenie ze świąteczną ofertą e-mailowo do redakcji „Łącznika Zielonogórskiego” (szczegóły w kolorowej ramce). To ułatwi Czytelnikom wybranie interesujących dań na Boże Narodzenie.

(md) ŁZ

DLA RESTAURATORÓW – DARMOWA REKLAMA

11 grudnia ukaże się specjalne wydanie „Łącznika”, w którym umieścimy za darmo reklamy zielonogórskich lokali gastronomicznych i ich świąteczną ofertę.

* Ogłoszenie drobne (tylko tekst) może zawierać do 1.000 znaków.

* Ogłoszenia graficzne. Przyjmowane są jedynie gotowe ogłoszenia, w rozszerzeniu JPG, tif, PDF, rozdzielczość 400 dpi, w dwóch wymiarach:

– poziome: 126 mm (szerokość) na 80,1 mm (wysokość)

– pionowe: 80,1 mm (szerokość) na 126 mm (wysokość).

Ogłoszenia prosimy przysyłać do poniedziałku, 7 grudnia (włącznie), na adres: ogloszeniaar@um.zielona-gora.pl

Redakcja zastrzega sobie prawo do odrzucenia ogłoszeń, które nie spełniają wymogów akcji. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść ogłoszeń.