Wiosna i lato to najdogodniejszy czas na organizację wesel, imprez i przyjęć rodzinnych w plenerze. Długie, ciepłe dni sprawiają, że spotykamy się częściej w większym gronie na imprezach okolicznościowych. Pandemia koronawirusa sprawiła, że należy trzymać się wytycznych, które zminimalizują ryzyko zakażenia się Covid -19. Dbajmy o siebie i innych.

Jeśli organizujesz wesele lub przyjęcie okolicznościowe warto pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim jeśli ktoś przed imprezą czuje się źle i ma podwyższoną temperaturę lepiej żeby został w domu i nie narażał innych. Zgodnie z aktualnymi przepisami należy ograniczyć liczbę uczestników danej imprezy do 150. Wskazane jest aby przy jednym stoliku siedziały razem osoby z tej samej rodziny lub z jednego gospodarstwa domowego.

Należy zapewnić płyn dezynfekcyjny w sali jadalnianej i przy toaletach i dostosować liczbę kelnerów do liczby gości; 1 kelner na nie więcej niż 15 osób.  Dany stół powinien być obsługiwany przez tego samego kelnera lub przez ten sam zespół kelnerski. Pamiętajmy także o częstym i dokładnym myciu rąk oraz o zachowaniu bezpiecznej odległości od siebie (2 metry).

Organizacja kilku imprez w jednym czasie w tym samym obiekcie jest możliwa pod warunkiem zapewnienia, że grupy nie stykają się ze sobą w toalecie, na korytarzach, w szatniach. Uczestnicy różnych przyjęć nie mogą wchodzić też jednym wejściem, lub jeśli wchodzą, to pory wejścia są inne, tak, aby grupy nie stykały się ze sobą. Ważne żeby chęć dobrej zabawy nie przysłoniła nam przestrzegania zasad bezpieczeństwa. Najlepsza zabawa będzie wtedy, kiedy nie będzie ryzyka zachorowania i każdy po imprezie będzie zdrowy.

Szczegółowe instrukcje >>> TUTAJ <<<

dg - WZG